Tarih: Date
Bölümümüz mezunlarından Gizem Cebeci ve Zeynep Aybüke Mutlu ile Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programı öğrencilerimizden Emre Güzel'in ekip üyeleri arasında yer aldığı Roof Coliving'in süreç tasarımı ve kolaylaştırıcılığında, Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi işbirliğinde gerçekleşen Tamirhane; Zabıta Müdürlüğünü Kamusal Alan Olarak Yeniden Düşünme Projesi, iklim krizi ile mücadelede onarım kültürünü mekanlar aracılığıyla yaratmayı, kentte yaygınlaştırmayı ve mekansal pratikleri yurttaş katılımı ile gerçekleştirerek uygulamayı amaçladı.
Tamirhane; 550 metrekare alana sahip Nilüfer Belediyesi Zabıta Müdürlüğü binasını dönüştürerek onarım kültürünü yaygınlaştırmak ve ileri dönüşüm çalışmalarını mekanda gerçekleştirmek için katılımcı bir yeniden işlevlendirme çalışmasıdır. 'Onarım kültürü ile sivil, esnek ve yaratıcı bir mekanı nasıl yaratabiliriz' sorusunun etrafında, katılımcı tasarım pratiklerini odağına alan bir tasarım süreci gerçekleşti. Nilüfer sakinlerinin mekan dönüşümünde söz sahibi olduğu birlikte yaratım süreci yürütüldü.
Bursa Nilüfer’de bulunan Zabıta Müdürlüğü binası ve çevresi; yurttaşların, kent konseyi gönüllülerinin, meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin, esnafın, lise ve üniversite öğrencilerinin anlamlı katılımıyla yeniden işlevlendirildi. Tamirhane, Nilüferliler’in katılımıyla Nilüferliler için uyarlanan bir mekansal dönüşüm projesi olarak varlığını sürdürmekte.
Roof Coliving tasarımında gerçekleşen katılımcı ve yaratıcı yeniden işlevlendirme süreci İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri'nde işbirliği kategorisinde finale kalmış, Almanya Hükümeti'nin destekleriyle her sene düzenlenen Creative Bureaucracy Festival'ine seçilen iyi örnekler arasında yer almıştır. TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından, Prof. Dr. Raci Bademli anısına iki yılda bir tekrarlanan 2023 Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü Yarışması'nda da özendirme ödülünün sahibi oldu.